Het eerste onderzoeksproject


Lymfklierkanker is het gevolg van een kwaadaardige ontsporing van afweercellen, die daardoor ongebreideld groeien. Afweercellen zijn verantwoordelijk voor het bestrijden van infecties met bacteriën en virussen. Er bestaat een groot aantal verschillende vormen van lymfklierkanker met zeer verschillende ziekteverschijnselen, behandeling en prognose.

Naast veranderingen in het DNA (de erfelijke code van de tumorcel) zijn signalen uit de micro-omgeving van de tumor essentieel voor de groei en overleving van lymfklierkankercellen. Deze interactie met de micro-omgeving kan worden beschouwd als de “Achilleshiel” (kwetsbare plek) van de tumor en biedt een belangrijke mogelijkheid om de tumor aan te pakken. Door nieuwe en verfijnde technieken kunnen veranderingen in het DNA en genoemde signalen betrouwbaar worden geanalyseerd.

Het eerste initiële “Lymph&Co” onderzoeksproject focust zich op:
a) lymfklierkanker bij patiënten met een verstoorde afweer, zoals patiënten met een HIV-infectie of patiënten die met afweerremmende medicijnen worden behandeld; en

b) lymfklierkanker die ontstaat op plaatsen in het lichaam waar het afweersysteem niet bij kan (zoals hersenen en testikels).

Dit zijn twee zeer agressieve vormen van lymfklierkanker die worden gekenmerkt door een bijzondere, maar tot nu toe nauwelijks onderzochte, relatie met hun micro-omgeving. Deze relatie zal in dit project nader worden geanalyseerd met als doel identificatie van nieuwe aangrijpingspunten voor therapie en als perspectief ontwikkeling van gepersonaliseerde therapie (therapie op maat) voor deze specifieke patiënten groep en daarmee het verbeteren van de overlevingskansen van patiënten met lymfklierkanker.

Het onderzoek vindt plaats binnen LYMMCARE (Lymphoma and Myeloma Center Amsterdam). Dit centrum werd in 2012 opgericht door de afdelingen Hematologie, Pathologie en Immunologie van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) met als missie de kwaliteit van het onderzoek naar en de behandeling van kanker afkomstig uit afweercellen (te weten chronische lymfatische leukemie, lymfklierkanker en multipel myeloom te verbeteren. In deze strategie neemt het verwerven van nieuwe kennis van de fundamentele biologische processen die ten grondslag liggen aan deze ziektebeelden een prominente plaats in. Immers: de medische wetenschap ontwikkelt zich dankzij interactie tussen zorg en onderzoek. Door de sterke koppeling tussen onderzoek in het laboratorium en onderzoek gekoppeld aan patiëntenzorg neemt LYMMCARE een vooraanstaande positie in binnen het Nederlandse lymfoom onderzoek en is het ook internationaal een belangrijke speler. De ambitie van LYMMCARE is om ook patiënten en sponsoren meer rechtstreeks te informeren over onderzoek en hen hier actiever bij te betrekken.

Links:
Lymmcare
AMC foundation